Razvoj za IE8

Većih novosti je par, barem onih koje Microsoft voli isticati, a one su:

  • Podrška za web developere (dosad najomraženiji preglednik za većinu web developera im u novoj verziji ipak izlazi u susret). Za sada je tu development tools, ili skup alata koji bi trebao olakšati razvoj stranica za IE8. Jedna od zanimljivih mogućnosti i tzv. Compatibility mode kojim dobivamo mogućnost prikaza u starijim verzijama preglednika. Ipak, problem su i dalje dodatci za preglednik "plugins", gdje Firefox uvjerljivo vodi. Ma da podrška za razvoj dodataka postoji, ona je još u testnoj fazi, a nakon toga treba vidjeti kako će je zajednica prihvatiti.
  • Brzina je u odnosu na IE7 vidno poboljšana. Usporedno s konkurencijom ipak i dalje kaska pogotovo u nekim segmentima, ali ovaj problem se više ne može uzimati kao velika mana.
  • Što se tiče sigurnosti to će tek vrijeme pokazati. Nekoč je IE glasio za veliku sigurnosnu rupu, jednim djelom zbog "nespretno" napisanoga koda, a drugim djelom zato što je bio najzastupljeniji preglednik. Kako vrijeme odmiče, tako stanje na tržištu više nije jasno. U novi IE preglednik je ugrađen popriličan broj "sigurnosnih prepreka" koje bi trebale onemogućiti neiskusnoga korisnika da učini štetu na svoj račun, ali opet svi ti sigurnosni mehanizmi bi sada trebali biti manje upadljivi, te ne smetati "naprednijim" korisnicima.
  • Svaki tab je sada zaseban proces čime bi cjelokupni preglednik trebao dobiti na stabilnosti. Čak i u slučaju pada :) omogućen je povratak podataka točno do trenutka pada.
  • "better back button" - sada omogućava da se vraćamo kroz korake napravljene u AJAXu, Flashu, Silverlightu i sl. Naravno, da bi ova mogućnost radila mora biti implementirana u stranici.
  • Podrška za akceleratore i web slice.

Većinu navedenih novosti je konkurencija odavno implementirala, tako da na njih nećemo obraćati posebnu pozornost. Ipak, trebalo bi obratiti pozornost na navedene akceleratore i web isječke.

Istina, slične ideje i implementacije već postoje na drugim browserima ali ovdje je koncept finaliziran te mu je pridodana velika pažnja.

Ideja akceleratora je baš kao i što riječ kaže, na brži način doći do tražene informacije. U praksi to izgleda tako da na nekoj stranici izaberemo dio teksta te nad njih pokrenemo akcelerator. Akcelerator je najčešće neka vrsta pretraživača koja nam tada u novom prozoru ili u postojećem u preview paneu prikaže rezultate pretrage. Primjerice možemo selektirati tekst gdje je sadržan grad i ulica i pokrenuvši akcelerator nad njim u malom prozoru nam se prikaže kartu toga grada sa obilježenom adresom. Zanimljivo... Naravno, ne treba uvijek biti riječ o pretrazi. Podatke je moguće slati i na upis, recimo odabir teksta pa slanje na vlastiti blog kao citat. Mogućnosti su brojne, ali kao i sve ostale novotarije treba prvo vidjeti kako će zaživjeti u praksi.

Ideja web isječaka je proširena ideja pretplate na RSS feed. U našem slučaju mi se pretplaćujemo na samo dio stranice čija nas promjena sadržaja zanima. To može biti komentar na novinski članak ili njegovo ažuriranje, praćenje rezultata, aukcija i sl. Pretplatom na taj sadržaj IE za nas prati kada je taj dio osvježen i o tome nas obaviještava.

Za kraj

Izvjesno je da se Microsoft s ovim izdanjem malo potrudio. Ipak, da li će ovo biti dovoljno da se zaustavi rast konkurencije, pitanje je. I dalje je velika prednost Microsofta što je riječ o softveru koji predstavlja svojevrsni standard za preglednike, tako da developeri voljeli ga ili ne moraju napraviti stranicu koja izgleda korektno u njemu. S druge strane velika mana IE-a je njegova dosad stečena reputacija koja najblaže rečeno nije bajna. Uglavno, slijedi nam zanimljivo razdoblje rata preglednika!

Upišite komentar

Podaci