Internet nakon 20 godina - pozitivne i negativne strane

Trinaesta Fight Club debata, druga na ovogodišnjem Info sajmu, održana je danas povodom obilježavanja 20 godina interneta u Hrvatskoj. Polemičari su ovom prilikom ukrstili svoje argumente na temu "Internet pro vs. contra". Marko Rakar, istaknuti bloger, osim što je moderirao Fight Club debatu, morao je braniti sudionike od rafalne paljbe loptica.

fc13

Fighteri na strani pro internet (Vedran Bajer - Google Hrvatska, Jasmin Redžepagić - PC Chip, Albert Novak- CARNet) kažu da internet omogućava nov način izražavanja, a na čovjeku je da sam odluči kako ga iskoristiti. Naglašavaju kako i u školama postoji mogućnost manipuliranja, da se u puno knjiga nalazi sadržaj neprimjeren djeci te da roditelji trebaju djecu naučiti kritički razmišljati bez obzira na internet.

Fighteri contra internet (Daniel Lacko - novinar i avanturist, Morana Rogić - projekt "10 dana bez ekrana", Dubravko Bilić - Agencija za zaštitu osobnih podataka) isticali su važnost uspostave pravne regulative u Hrvatskoj - vezano za zaštitu podataka (npr. Facebook nije registriran u Hrvatskoj pa ga se ne može kontrolirati), sve češće skupljanje podataka u marketinške svrhe bez pristanka korisnika, činjenicu da ne znamo gdje se naši podaci čuvaju te da djeca više vremena provode pred ekranom, nego u školi.

Kroz diskusiju se provlačio zanimljiv primjer virtualne farme, koja je fighterima na strani contra internet potpuno neshvatljiva, a pro internet strana odgovara "Zahvaljujući internetu možemo imati 'farmu' usred Zagreba."

Fight Club su prenosili CARNet i Dnevnik.hr putem live stream-a.