Original ili kopija – bilo je pitanje trećeg Fight Cluba

Drugog dana Combis konferencije u Novom Vinodolskom, u suorganizaciji Hrvatske udruge web developera CROWD i Combisa, održan je Fight Club - događaj zamišljen kao sukob ideja, proizvoda, tehnologija, proizvođača iz slične ili iste niše, koje zastupaju suprotstavljeni timovi. Tema konferencijskog Fight Cluba "Original vs kopija" potakla je žustru raspravu između tima novinarke i producentice Željke Ogreste i blogera Marka Rakara te tima znanstvenika Zorislava Šojata i plastičnog kirurga Marija Zambellija. Fight Clubom je moderirala Ida Prester.

Iznesena su mišljenja o autorskim pravima, piratstvu, Kini kao najvećem proizvođaču lažnih proizvoda, plastičnim operacijama, 'open source' etici, digitalnoj fotografiji itd. Suprotstavljene strane pokušavale su, između ostalog, dati odgovore na pitanja poput: 'Možemo li danas uopće prepoznati kopiju i može li ona nadmašiti original?', 'Gdje prestaje utjecaj, a počinje plagijat?', 'Vjerujemo li kopiji jednako kao i originalu?', 'Jesmo li svjesni vrijednosti autorskog rada?' te, u konačnici, 'Jesmo li društvo koje više cijeni original ili kopiju?'.

Suprotstavljeni timovi bili su podjednako 'zagriženi' za svoje teze te je publici bilo teško odlučiti koji je od njih bio uspješniji u obrani stavova. "Ovo je igra u kojoj nema pobjednika što je i logično jer ne možete u nešto više od sat vremena doći do konačne istine. No, bitno je da smo čuli zanimljive teze, potakli ljude na razmišljanje te se pritom dobro i zabavili, što je i cilj Fight Cluba." - izjavila je Lili Rodić, predsjednica CROWDa i idejna začetnica ovog događanja.

U organizaciji CROWDa do sada su već održana dva Fight Cluba, a ovaj je jedinstven po tome što CROWD po prvi put gostuje na jednoj ICT konferenciji, što se, sudeći po reakcijama sudionika, pokazalo kao pun pogodak.

"Svake se godine trudimo dodatno unaprijediti Combis konferenciju te jedinstvenim sadržajem opravdati visoka očekivanja poslovne i ICT zajednice. Fight Club kao već prepoznatljiv, no ipak nov i svjež poslovno-tehnološki format, idealno se uklopio u ovogodišnju konferenciju koja je cijela u znaku inovacija." - izjavila je Renée Saboti Slovenc, direktorica Combis konferencije.

Upišite komentar

Podaci