Umjetnik i znanstvenik, ali prije svega fighter - Zorislav Šojat

 • Vojnik: Zorislav Šojat
 • Rod vojske: pješadija, osobno
 • Vojno stručna specijalnost: prevoditelj, diplomat, humanitarac, vojnik
 • Osobno naoružanje: mozak, jezik, radio primopredajnik, kalašnjikov
 • Vojno redarstvene akcije: Hrvatski Ured pri ECMM, Putevima mira i ljubavi za Bosnu i Hercegovinu, Oluja
 • Dodatna osposobljenost: Radarski mehaničar
 • Odličja:  Spomenica domovinskoga rata, Medalja Oluja
 • Stožer: RH, Caritas/Mešihat/Kruh Svetoga Ante, HV

Umjetnik Zorislav Šojat bavi se iztraživačkim i znanstvenim radom od ranih 70-tih godinah zadnjega stoljeća prošloga tisućljeća. Auktor je nekolicine kompjutorah i kompjutorskih uređajah (npr. IVEL Z3, SET-1), suauktor nekoliko svjetski priznatih patenatah iz područja interferencijske obrade radio signala i daljinske kontrole uređajah, suauktor ISO norme za robotske jezike, auktor je nekoliko kompjutorskih jezikah (posebice Filtru, Hipe i Virtue, koji je trenutačno u punini razvoja), auktor i suauktor stotinjak znanstvenih i ponekih stručnih članakah iz područja kibernetike, lingvistike, informatike, etike, organizacije, robotike, filologije, filozofije, diplomacije, kompjutoristike i dr., suauktor knjige iz ekonomije, auktor nekoliko rječnikah, posebice zanimljivo pak prvoga čestotnoga rječnika Hrvatskoga novinskoga jezika, te jedinoga odostražnika Hrvatskoga... Radio je mnogo u najrazličitijim područjima (kazalište, glasba, slikopis, slikokaz, znanstvena promičba...), održao nebrojeno predavanja, 9 godinah predavao na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, godinu dana na Ekonomskome, živio i radio u Nizozemskoj, Njemačkoj i Engleskoj (ukratko), radio na Istitutu Ruđer Bošković u Zagrebu, živ je i, hvala Bogu zdrav, te se od 2003. godine, zajedno sa suprugom Gordanom (tj. Gordana i Zorislav Šojat) posvetio svjetlostnoj umjetnosti, u kome su umjetničkome području održali više od pedesetak samostalnih izložbi i nastupa, od kojih su mnogi postavi bili u sinergiji s drugim umjetnicima (likovnim, glasbenim i književnim), te su unutar tiekova razvoja svoga svjetlostno-umjetničkoga izričaja izumili i nekoliko svjetlostno-umjetničkih napravah, od kojih su najvažnije svjetlozor, svjetlokist i svjetlovir. Svjetlozor ima jedinstven optički sklop koji svjetlost slike prema rubovima razpršuje, prvenstveno je namienjen kućnoj uporabi. Svjetlokist je mikrokompjutorski kontroliran projekcijski uređaj za profesionalnu uporabu. Svjetlovir je muzički, ali ne i glasbeni, već svjetlostbeni instrument, dakle muzički instrument koji ne proizvodi glas, već svjetlo.

(http://grgur.irb.hr/, http://grgur.irb.hr/Virtue, http://public.carnet.hr/druzba-knin/, http://gridvision.irb.hr/, te http://www.google.com/ za gore neobuhvaćeno)

Komentari

5 komentar(a) na temu “Umjetnik i znanstvenik, ali prije svega fighter - Zorislav Šojat”
 1. Gravatar of Ante Lauc
  Ante Lauc kaže:

  drago mi je da Zorko svjedoči o sebi, svojem radu, a volio bih da je naglasio uz umjetničku i znanstvenu dimenziju i VJERSKU (mislim da iz toga i može stvarati lakše od onih, koji to nisu osvjestli), te bih u ovom kontekstu spomenuo BRANIMIRA MAKANECA, koji je njemu i sličnima (Zgaga, Kocijan, Boras itd.) otvorio prostor stvaralaštva.

 2. Gravatar of hermina ebghauser
  hermina ebghauser kaže:

  pa ti si zorko jedno kreativno bice.nisam te dovoljno upznala tokom naseg druzenja.napisala sam vam meil al nikak da mi odgovorite.tak bi rado cula kak ste svi zajedno.pozdravi i poljubi sve doma.hermina enghauser znak raspoznavanja (masaza BOSKOVICEVA)

 3. Gravatar of drGspot
  drGspot kaže:

  bas sa razmjenjivacem vjestina Ante M. -om lamentiram o svim gostovanjima koja smo imali u hackLabu u mami ovih godina...Damir Muraja (Orao Uvod u rad i programiranje), Voja Antonic (do Galaksije bez EPROM programatora), Miroslav Kocijan (Orao), Branimir Makanec (roboti 50-tih, sustav za frontalnu nastavu, Ivel Ultra,..), Josip Perusanec (emulator Orla, remake)...

  kako Marcell-u bacit bubu u uho da i Zorislav napravi predavanje i demo svjetla, Z3-jke i SET-1 ice...:-D

  http://services.mi2.hr/webcal/view_entry.php?id=519&user=__public__

  http://www.nadarenost.net/info/mmc.htm
  http://www.nadarenost.net/info/windays.ppt
  http://najave.razmjenavjestina.org/2012/05/22/g33koskop-24-05-2012-1900-branimir-makanec-rani-dani/

  http://najave.razmjenavjestina.org/2010/10/09/g33koskop-11-10-2010-1900-voja-antonic-galaksija-u-vasoj-kuci/

  http://wiki.razmjenavjestina.org/SIG:retroHW_agresiva
  http://www.flickr.com/photos/goran_zec/5205447488/in/photostream/
  http://najave.razmjenavjestina.org/2010/11/19/g33koskop-23-11-2010-2000-miroslav-kocijan-galeb-i-orao/

  http://retro.foing-nova.hr/orao2008.htm
  http://retro.foing-nova.hr/

  typeUp

  dGs

 4. Gravatar of ante lauc
  ante lauc kaže:

  Nista ne bih dopunio. Samo potvrdjujem da sve sto sam napisao i dalje stoji.

 5. Gravatar of Djordje Mitic
  Djordje Mitic kaže:

  Veliki pozdrav dizajneru racunara na kom sam radio i uzivao! Jedan od najboljih APPLE klonova i mnogo vishe od toga!

Upišite komentar

Podaci